Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte.

Artikel

Het succes van taakdelegatie binnen de arbodienstverlening

Binnen de arbodienstverlening speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol. Als onafhankelijk medisch specialist adviseert hij  - gevraagd en ongevraagd - bedrijven en organisaties over gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Het advies van de bedrijfsarts is essentieel voor de re-integratie van medewerkers. Toch kan de bedrijfsarts tot wel 80% van zijn taken door andere professionals laten uitvoeren. Dit noemen we ook wel taakdelegatie. Deze werkwijze draagt bij aan het voorkomen van verzuim en adequate re-integratie van medewerkers. Zo draagt taakdelegatie bij aan een effectieve bedrijfsgezondheidszorg.

Wat is taakdelegatie precies?

Taakdelegatie binnen de arbodienstverlening betekent dat een bedrijfsarts een aantal uitvoerende taken onderbrengt bij één of meerdere specialisten. Daarbij houdt de bedrijfsarts de volledige verantwoordelijkheid. Hierbij staat voorop dat de specialist tenminste dezelfde kwaliteit van zorg kan bieden als de bedrijfsarts en aandacht heeft voor de privacy van medewerkers. Voorbeelden van specialisten aan wie de bedrijfsarts taken kan delegeren zijn: praktijkondersteuners, verzuimmedewerkers, arboverpleegkundigen en casemanagers.

Waarom taakdelegatie bij de arbodienst?

Door taken te delegeren, heeft de bedrijfsarts meer ruimte om taken uit te voeren die alleen hij/zij kan doen. Daarnaast biedt taakdelegatie de kans om de dienstverlening beter af te stemmen op de vraag van de opdrachtgever. Met andere woorden: er is ruimte voor maatwerk en voor meer complexe vraagstukken. Dit resulteert in een effectieve bedrijfsgezondheidszorg.

Waarom is taakdelegatie een succes?

Taakdelegatie is iets dat steeds vaker voorkomt. Enerzijds komt dat door het tekort aan bedrijfsartsen. Door taken verantwoord te verdelen, kun je met minder bedrijfsartsen toch dezelfde kwaliteit bieden. Zo blijkt dat medewerkers sneller geholpen worden door taakdelegatie en dat specialist en medewerker nauwer samenwerken in het re-integratietraject. Dit leidt tot een grote betrokkenheid met een succesvol traject als gevolg. Uit onderzoek blijkt zelfs dat werknemers casemanagers en andere specialisten meer zijn gaan waarderen sinds taken gedelegeerd worden.

Taakdelegatie binnen de arbodienst mag niet altijd

Hoe interessant taakdelegatie ook klinkt, een bedrijfsarts mag niet zomaar alle taken delegeren. Sommige taken zijn wettelijk toebedeeld aan de bedrijfsarts zelf. Denk aan het houden van het spreekuur dat in de zesde verzuimweek plaatsvindt en het opstellen van een prognose. Daarnaast is het delegeren van taken gebonden aan strikte voorwaarden. Zo moet de taak altijd onder supervisie van de bedrijfsarts uitgevoerd worden, moet de arts de medewerker op de hoogte brengen van de taakdelegatie en blijft de arts altijd verantwoordelijk voor het re-integratietraject.

Meer weten over taakdelegatie bij de arbodienst? Bloeij denkt met je mee

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van taakdelegatie? Als arbodienst voor het onderwijs, de zorg, cultuur en de overheid vertelt Bloeij graag meer.

Gerelateerde artikelen