In het eerste kwartaal van 2022 is in Nederland het hoogste ziekteverzuim ooit gemeten. Na de griep is psychische of mentale overbelasting, overspannenheid of een burn-out de grootste veroorzaker van verzuim (bron: CBS-cijfers juni 2022).
Psychische overbelasting wordt veroorzaakt door te lange periodes van stress en te weinig tijd om tot rust te komen. Een belangrijke veroorzaker hiervan zijn life-events.
Wat zijn life-events?
Life-events zijn grote veranderingen in levensfases die je gevoel van geluk positief of negatief beïnvloeden. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. En iedereen gaat er anders mee om.
Vaak kwalificeren we life-events als negatief, bijvoorbeeld een scheiding, financiële problemen en ziekte of overlijden van een naaste. Maar wist je ook dat het juist in veel gevallen positieve gebeurtenissen zijn die voor psychische overbelasting zorgen? Zoals een huwelijk, verhuizing of de geboorte van een kind. De meeste van deze life-events zijn vaak duidelijk en herkenbaar aanwezig. Sommige ook niet, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe werkomgeving of werkvoorwaarden, aankomend pensioen of de overgang.
Impact op het welzijn van je medewerkers
Deze gebeurtenissen en de voorbereiding of nasleep ervan, kunnen grote gevolgen hebben voor het welzijn van je medewerkers. Vooral in combinatie met werk, of bij meerdere life-events kort na elkaar zien we dat het vaak teveel wordt. In de praktijk wordt daar soms te luchtig over gedacht of weinig aandacht aan besteed.
Vaak is er (nog) geen ziekmelding, wel een duidelijk signaal. Als de situatie zo blijft is de kans op verzuim aanwezig. Het zou kunnen helpen om bij de life-events die je kunt voorspellen ook actie te ondernemen. Ga in gesprek met de medewerker, zorg dat er een vangnet is, dat de leidinggevende de tools en handvatten heeft om actie te ondernemen.
Help medewerkers én leidinggevenden met omgaan van life-events
Vaak merken medewerkers zelf niet dat ze in een kwetsbare periode zitten. Ze praten niet of juist heel positief over het life-event, voelen zelf niet dat het minder goed gaat en werken door. Totdat het te laat is.
Uit ervaring blijkt dat het enorm helpt als er kennis is in de organisatie. Zowel bij medewerkers, als bij leidinggevenden. Wanneer je medewerkers inzichten geeft in life-events en de impact ervan op hun mentale en fysieke gezondheid, gaan zij er bewuster mee om. Het kan ontzettend helpen om de leidinggevende de tools en handvatten te geven waarmee zij kunnen omgaan met life-events. Denk aan de mogelijkheid tot hersteldagen, preventief ziekmelden of veerkracht-coaching.
Daarnaast kan het zinvol zijn om leidinggevenden zelf te coachen en trainen. Hoe herken je life-events als een medewerker hier niets over zegt? Vraag je er bewust naar? Of gaat het vaak alleen over de combinatie met werk?
Meer weten? Bloeij denkt met je mee
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
- Plan een gratis adviesgesprek
- Lees hier meer recente ontwikkelingen en nieuws.